Alt-tekst: Hva er det og hvorfor er det så viktig?

Bilder og illustrasjoner på nettsider er effektive virkemidler, men ikke for brukere som har slått av bildevisning eller som ikke kan se bildene. Ved å inkludere alt-tekst, eller alternativ bildetekst, blir innholdet beskrevet også for dem som ikke ser bildene.
Les videre for å finne ut hvorfor alt-tekst er viktig og hvordan det bør gjøres.

Alt-tekst er en tekst som beskriver et bilde og er en del av den lovpålagte standarden for universell utforming. Alt-tekst er vesentlig for en god brukeropplevelse for mange, og det er derfor viktig å bruke. Dette er noe annet en bildetekst, som formidler formålet med bildet – mens alt-tekst formidler bildets motiv.

Universell utforming

Universell utforming sørger for at alle kan bruke nettsiden din, uansett forutsetninger som funksjonsnedsettelser. Universell utforming har vært lovpålagt for nye nettsider siden 2014, men fra 1. januar 2021 ble dette også gjeldende for eksisterende nettsider. Om alt-tekst står det «gi brukeren et tekstalternativ for innhold som ikke er tekst». Ved å inkludere alt-tekst på bildene dine, vil innholdet bli beskrevet også for dem som ikke kan se bildene (inkludert søkemotorer). Alle alt-tekster på nettstedet ditt bør være konsekvent utformet. Skriv kort og begynn med det viktigste. Det er også relevant for sterkt svaksynte brukere å få vite om det er et foto, en illustrasjon eller grafikk.

Les vårt blogginnlegg om universell utforming ved å klikke her.

Hvordan bruke alt-tekst?

  • Bilder som gir mening til teksten, skal ha et kort tekstalternativ som gir samme informasjon som bildet. Dersom det er tekst i bildet, bør den samme teksten ligge i alt-teksten.
  • Bilder som er til dekor eller pynt, for eksempel grafisk design på nettstedet, skal være kodet med en tom alt-tekst attributt.
  • Komplekse bilder skal ha både en kort alt-tekst som beskriver overordnet mening med bilde, og en utfyllende tekstversjon. Dette kan være for eksempel grafer, tabeller og bilder med tekst på.
  • Bilder med lenker skal ha informasjon om lenkens mål enten i lenketeksten og/eller i alt-teksten.


Les løsningsforslag for bilder og grafikk hos UU-tilsynet ved å klikke her.

Vi i Blink Marked har hjulpet mange bedrifter med å lage nytt nettsted. Trenger du hjelp til å lage en SEO-optimalisert og universelt utformet nettside? Les om vår nettside-tjeneste ved å klikke her. Har du spørsmål eller andre henvendelser, er det bare å ta kontakt med oss gjennom kontaktskjema under eller på hei@blinkmarked.no.

Ønsker du å komme i kontakt med oss i Blink Marked?

Har du spørsmål relatert til markedsføring eller våre tjenester? Ta en uforpliktende prat med oss. Fyll ut skjemaet og vi kontakter deg så snart vi får anledning.