Er din nettside brukervennlig?

Brukervennlig-nettside_Responsivt-design

Har du noen tenkt på om din nettside er brukervennlig? Hva er egentlig forskjellen på universell utforming og en brukervennlig nettside? Er designet på nettsiden viktig egentlig? Det er flere faktorer som avgjør om din nettside er brukervennlig.

Trenger du hjelp til å lage nettside? Vi lager nettsider etter de nye kravene til universell utforming. Kontakt oss i dag!

FØRST, HVA ER FORSKJELLEN MELLOM BRUKERVENNLIGHET OG UNIVERSELL UTFORMING?

Universell utforming betyr kort fortalt at hjemmesiden din er tilrettelagt for alle brukere uansett funksjonsnivå. Mens et brukervennlig design betyr at nettsiden din må ha et design som gjør det raskt og enkelt for målgruppen å finne frem til det de leter etter.

MÅL OG MENING

For å hjelpe deg på veien til å se på nettsiden din med kritiske øyne, så tenk på hva ønsker du å oppnå med nettsiden din. Hvilke tjenester eller produkter ønsker du skal selge mest? Ta en titt på nettsiden din. Kommer disse produktene eller tjenestene godt frem? Kommuniserer du slik at potensielle kunder tenker at «dette må jeg ha» eller «dette passer midt i blinken og løser mitt problem»? Hvis du er usikker, så kan det være lurt å stille spørsmålene til noen som kan gi deg en objektiv og ærlig tilbakemelding.

KVALITET FORAN KVANTITET

Dersom du har et svært bredt spekter av produkter/tjenester, så lag en prioriteringsliste av produktene dine. Sørg for at du viser for eksempel de 2-5 øverste produktene på forsiden. Kanskje du er en kandidat som ønsker å vise kvantitet? Da anbefaler vi å ha faste spalter som får jevnlig utskiftning med noen fokusprodukter i perioder. Pass på at markedsføringen kommuniserer produktene som er i fokus på nettsiden på gjeldende tidspunkt, slik at det blir en «rød tråd».

Kommer kunden direkte inn på siden for produktet som ble vist i annonse, vil sjansene øke for at kunden kjøper produktet. For mye leting blir fort en tålmodighetsprøve og ender ofte i at kunden finner andre aktører å handle hos.

RESPONSIVT DESIGN

Har nettsiden din et responsivt design? Dette betyr at nettsiden din er tilpasset ulike enheter som mobil, nettbrett og pc. Elementene på nettsiden bør plasseres forskjellig basert på hvilken enhet de besøkende benytter, for at nettsiden skal være mest mulig brukervennlig. Av erfaring ser vi at det varierer fra bransje hvilken enhet som er mest brukt, men oftes er det lurt å ha en «mobile first»-tankegang når du jobber med nettsider. Dette fordi Google rangerer mobilvennlige nettsider høyere enn nettsider som ikke er mobiltilpasset.

OVERSIKTLIGHET OG TYDELIG NAVIGASJON

Som nevnt såvidt i forrige avsnitt er plassering av elementer på ulike enheter viktig. Men hva mener vi med elementer? Meny, knapper, bilder og tekst er eksempler faktorer som går innunder definisjonen av elementer i denne sammenheng.

MENY PLASSERING

Hvordan ønsker du å veilede brukeren? Skal menyen være listet loddrett eller vannrett på forsiden?

KATEGORIER – «LESS IS MORE»

Vurder hvor mange kategorier du behøver å ha på forsiden. Begrepet «less is more» er fint å ta utgangspunkt i her. Samme som antall produkter på forsiden. Bygg nettsiden på hovedkategorier og underkategorier om du ønsker å supplere med mer innhold.

LENKER

Kontroller at alle lenker fungerer og faktisk leder til en side. En annen viktig faktor er å markere teksten som leder til en ny side med en beskrivende tekst av siden og ikke har typisk «les mer» eller «klikk her». Dette inngår også i kravene til universell utforming.

Les mer: Hva er universell utforming og gjelder disse kravene min nettside?

PLASSERING AV INNHOLD

Igjen, ikke plasser alt du har lyst å si på forsiden, men veiled heller brukeren gjennom nettsiden. Skriv tekster som gjør at de besøkende ønsker å lese mer og dermed trykker seg videre. Dette gir lavere «bounce rate» og økt gjennomsnittlig tid brukt på nettsiden din.

SØKEBAR

Gjør det mulig for besøkende å finne det de søker etter på under tre klikk fra annonsen din. Dette øker sjansen for at kunden handler hos deg.

SKRIFTTYPER

Forhold deg til maks tre skrifttyper og helst til de mest vanlige fontfamiliene, som for eksempel Arial og Verdana. Dette har med at disse fontene ligger inne på alle sin Mac og PC. Dermed unngår du at fonten din ser ulik ut på andres datamaskiner. Vi anbefaler skriftstørrelse fra 16 og oppover. Disse faktorene sikrer at teksten på nettsiden din er lettlest og gir et brukervennlig løft.

RELEVANT OG TYDELIG INNHOLD

Vær kortfattet og konkret i budskapet du har på nettsiden. Bruk overskrifter, underoverskrifter, bulletpoints og avsnitt. Dette hjelper også på SEO.

Les mer: Hva er søkemotoroptimalisering (SEO)?

TENK FØRSTEINNTRYKK

Du kan se på nettsiden din som et visittkort og ansikt utad. Folk vurderer merkevaren din ut ifra hva de ser og førsteinntrykket er alfa-omega. Har du en bedrift som går bra uten en nettside, så er dette sannsynligvis på lånt tid og en nettside kan potensielt gi din bedrift et enormt økonomisk løft. Lurer du fremdeles på om det gir mening å bruke tid og penger på å lage en god nettside? Hvis ja, så kan vi love deg at det er absolutt verdt det.

Les mer: Vurderer du å starte et AS? Starte AS helt gratis på 1-2-3 her!

TRENGER DU HJELP?

Dersom du har spørsmål eller trenger bistand, så ikke nøl med å ta kontakt eller benytte deg av vår gratis markedskonsultasjon.

 

Ønsker du å komme i kontakt med oss i Blink Marked?

Har du spørsmål relatert til markedsføring eller våre tjenester? Ta en uforpliktende prat med oss. Fyll ut skjemaet og vi kontakter deg så snart vi får anledning.