Fototips for nybegynnere

Har du et ønske om å ta flere og bedre bilder, men du er usikker på hvor du skal begynne? Kanskje har du fått i oppdrag å knipse bilder på arbeidsplassen, men føler deg ikke helt komfortabel med oppgaven. Slapp av, vi gir deg enkle fototips for nybegynnere.  

BLI KJENT MED KAMERA

Først og fremst bør du bli kjent med det kameraet du skal bruke. Les bruksanvisningen godt og sett deg inn i hva de ulike knappene betyr. Et godt tips er å søke etter det kameraet du har på YouTube. Her kan vi nesten garantere at du finner brukerveiledning og gode tips.

TA BILDER I RAW-FILER

De fleste kameraer kommer med standardinnstilling i filformatet jpeg. Dette kan du med stor fordel endre til RAW-fil om du har planer om å redigere bildene i etterkant. Er du usikker på hvordan du gjør det er du alltid et google søk unna svaret.

RAW-fil er designet for å åpnes og bearbeides i programvarer som for eksempel Photoshop. Enkelt forklart er RAW-filer ukomprimerte filer som gir deg alle detaljene du trenger for å redigere uten å «ødelegge» bildet i etterkant. Det tar vel og merke mye plass, så et minnekort med god kapasitet er å anbefale.

Les også: Rediger bildene dine på mobilen – enkelt og greit!

EKSPERIMENTER MED VINKLER

Som nybegynner er det lett for å ta bildene på øyenivå. Det er ikke noe feil i dette, men ønsker du bedre og mer interessante bilder anbefaler vi at du eksperimenterer med vinkler. Ikke lås deg fast på en vinkel, men prøv deg frem med bakkenivå eller ovenfra og ned. Her er det kun fantasien som setter grenser.

EKSPONERING

For at et bilde skal bli til må du utsette kameraet for lys, dette kalles også for å eksponere bildet. Et undereksponert bilde betyr at det er for mørkt, et overeksponert bilde betyr at det er for lyst. Vi ser alltid etter balansen, og for å oppnå dette kan man ta i bruk tre viktige faktorer: ISO, blender og lukkertid.  

fototips-for-nybegynnere
Illustrasjon av ISO, lukkertid og blenderåpning.

ISO

ISO er en indikator for kameraets lysfølsomhet og vises i tall. Det laveste tallet er som regel ISO100 og kan strekke seg helt opp til ISO3 280 000. Jo høyere ISO-tall, desto høyere følsomhet. Det betyr at desto mer lys som er tilgjengelig jo mindre burde ISO-tallet være- På den andre siden, når det er mørkere og ikke mye lys bruker du en høyere ISO-verdi. Viktig å være obs på at en høy ISO-verdi kan gi svært kornete bilder.  

BLENDER

Blenderåpning regulerer hvor mye lys som treffer sensoren i kameraet ditt. Du gjenkjenner blenderen på kameraet ved f. Eksempel f/3.5 eller f/16. F-verdien forteller deg altså hvor mye lys du slipper inn til sensoren. Jo lavere tall du velger, jo større blir åpningen i objektivet, og desto mer lys slippes inn i kameraet.

Blenderåpning
Illustrasjon av blenderåpning hentet fra scandinavianphoto.no

Blenderåpningen påvirker også dybdeskarpheten i bildet, det vil si hvor stort område (i dybden) i bildet som er skarpt. Skal du ta portretter kan det være greit med stor blenderåpning slik at du oppnår liten dybdeskarphet.

Les også: 5 tips til videomarkedsføring

LUKKERTID

Lukkertiden kalles også for eksponeringstid og bestemmer hvor lenge lukkeren i kameraet skal være åpen slik at lys slipper til sensoren. Du gjenkjenner lukkertiden på kamera ved å se etter verdier slik som dette: 1/200, 1/600 og lignende. Den måles i sekunder og deler av sekunder. Jo lengre lukkertid du velger, desto mer lys kommer inn i kameraet – og motsatt.

Lukkertiden påvirker hvordan bevegelse fremtrer i et bilde. Fotograferer du noe som er i bevegelse vil du få et bedre bilde om lukkertiden er høyere. Dette krever en stødig hånd, og helst at kameraet står fast i et stativ.  

ØVELSE GJØR MESTER!

Det beste du kan gjøre er rett og slett å øve!

«Den beste måten å finpusse ferdighetene dine på er å øve mye. Knips så mye du kan – det spiller egentlig ingen rolle hva. Tilbring flere og flere timer bak kameraet. Etter hvert som de tekniske ferdighetene dine forbedres over tid, vil evnen din til å utnytte dem til å fortelle historier også bli mye bedre. Ikke bekymre deg for å alltid må ta bilder på en bestemt måte; eksperimenter! Din stil – din «stemme» – vil dukke opp med tilstrekkelig med erfaring. Og det vil være autentisk når det viser seg». Leah Robertson

Les om vår tjeneste Foto- og videproduksjon ved å klikke her.

Ønsker du å komme i kontakt med oss i Blink Marked?

Har du spørsmål relatert til markedsføring eller våre tjenester? Ta en uforpliktende prat med oss. Fyll ut skjemaet og vi kontakter deg så snart vi får anledning.