Målgruppe – hva, hvem, hvordan og hvorfor?

illustrasjon målgruppe av tre unge jenter

Selger du varer eller tjenester, vil det være relevant å avklare hvem som er målgruppen til din bedrift. Det er viktig å kartlegge hvem som er målgruppen din, hvem som er drømmekunden din og hvem som kan være interessert i å handle hos bedriften. Ved å kartlegge hvem kundene er, vil det kunne redusere markedsføringskostnadene, i form av både tid og å treffe riktig.

Målgruppe – hva er det, og hvem er de?

En målgruppe er en gruppe mennesker som velges ut ifra fellestrekk, basert på bestemte demografiske eller psykografiske kriterier. Disse kriteriene er sånn som alder, bosted, kjønn, men det kan også være likheter som hobby, livsstil og holdninger. Les mer om målgruppe her.

La oss ta et eksempel, om din bedrift selger barneklær, så vil det være viktig å spisse målgruppen du markedsfører mot. Samtidig som målgruppen kan være ganske bred, det er ikke bare småbarnsforeldre som er relevant, men også for eksempel besteforeldre. Markedsføringen mot småbarnsforeldre og besteforeldre trenger derimot ikke være lik, da både alder, livsstil og inntekt kan være forskjellig.

Hvordan skal du treffe målgruppen din?

Når du har tatt en analyse av hvem som defineres som bedriftens målgruppe, så er det viktig å vite hvordan du skal treffe dem. Hvor er det målgruppen er mest aktiv? Er de på sosiale medier som Facebook, LinkedIn, Instagram eller TikTok? Eller er de mest aktiv i tradisjonelle medier som avis og TV? Det er derfor viktig å analysere målgruppen, slik at det blir valgt riktig kanal for din målgruppe.

Det kan selvfølgelig være lurt å være eksponert i flere kanaler på sikt, men start gjerne snevert og finn bedriftens stil og tone, for hvordan dere vil fremstå og hvordan dere skal nå ut til riktig folk.

Hvorfor velge en målgruppe?

Det kan tenkes at det er viktig med stor eksponering av din bedrift, tanken om «vi vil nå ut til alle, for vårt produkt eller tjeneste er best» er ikke ukjent. Det er derimot ikke den beste strategien, for det å snakke til alle, gjør egentlig at du ikke snakker til noen.

Med en eller flere målgrupper, kan du snakke direkte til dem. For å dra videre eksempelet fra over, så er det lettere å skrive tekst for barneklær mot mor eller bestefar, enn tekst generelt til noen som kanskje er eller kanskje ikke er interessert i barneklær.

 

Les også om: Nå må retusjert reklame merkes.

 

Er din bedrift litt usikker på hvem som er deres bedrifts målgruppe? Vi i Blink Marked hjelper bedrifter med å nå ut til deres idealkunder. Ta gjerne kontakt med oss, så hjelper vi gjerne deg og din bedrift.

Ønsker du å komme i kontakt med oss i Blink Marked?

Har du spørsmål relatert til markedsføring eller våre tjenester? Ta en uforpliktende prat med oss. Fyll ut skjemaet og vi kontakter deg så snart vi får anledning.