Dette er den siste og fjerde delen av vår SEO-miniserie. Til nå har vi vært gjennom bl.a. sideoppsett, lastetid, lenkebygging, innholdsfortegnelse og Google sine egne verktøy. Vårt siste innlegg er rettet mot deg som er ekspert innenfor nettsideoptimalisering (eller deg som ønsker å bli det).
Lurer du på om ditt nettsted kan ha nytte av video? Eller om du har optimal mengde internlenker, med riktig bruk av ankertekst? Dette er noe av det vi skal innom i dagens blogginnlegg. Dersom du ønsker å vite mer, anbefaler vi deg å lese videre.
VIDEO PÅ NETTSIDEN – HVORFOR OG HVORDAN?
Det er få ting som fanger brukerens oppmerksomhet mer enn levende bilder. Bruk av video på nettsiden din bidrar ikke bare til et mer dynamisk uttrykk, men kan i tillegg gi økt engasjement og konverteringsfrekvens. Ved å plassere video riktig i forhold til relevant tekst i øverste avsnitt på siden, kan videoen også havne i Google søk – dette øker sannsynligheten for at brukeren klikker på akkurat din lenke i søkeresultat. Det kan også være lurt å laste opp videoen på Youtube før du skal legge ut ny nettside eller nytt innlegg. Da kan du legge til videoen på nettsiden eller i innlegget med en «iframe»-kode. Dette er en enkel kode som du kan finne under deling av videoen. Dersom du i tillegg lenker til nettsiden fra beskrivelsen av YouTube-videoen, kan seere enkelt klikke på lenken og besøke ditt nettsted direkte fra din video.
HVA ER SCHEMA-OPPMERKING, OG HVORFOR ER DET VIKTIG?
De store søkemotorene har blitt enig om et felles kodespråk for oppmerking av de fleste elementene og modulene et nettsted består av. Dette språket kalles Schema og gir deg mulighet til å fortelle søkemotorene nøyaktig hva din nettside inneholder. Om en nettside ikke benytter Schema koding, kan søkemotorene tolke innholdet feil, og ikke nødvendigvis slik du hadde tenkt. Med Schema kode har du også mulighet å tilknytte andre digitale eiendommer som sosiale medier og bloggplattformer til ditt nettsted. Dette kan bidra til høyere rangering i søkeresultatene, og i tillegg hjelpe Google å innhente tilbakemeldinger fra kunder.
IKKE GÅ I PLUGIN-FELLEN
Det kan være fristende å bare laste ned en SEO-utvidelse og deretter tenke «Done deal, nå går optimaliseringen av seg selv». Vi skulle ønske det var så enkelt, men det er viktig å huske at utvidelser ofte er laget av selskaper som benytter utdaterte strategier. Man får dermed en karakter på oppsett, oppbygging og innhold, som gjerne ikke er korrekt. De fleste utvidelser har en enkel gratisversjon med noen enkle funksjoner, og en mer avansert versjon som du betaler for. Dette gjør selskapet som laget utvidelsen for at du skal like funksjonene i gratisversjonen og så lokke med ekstra premium funksjoner som de mener er mye bedre for optimalisering av din nettside. Vår erfaring er at slike plugins kan hjelpe å rangere ditt nettsted i Google søk hvor det er lite konkurranse for det nøkkelordet du har optimalisert for, men kommer til kort når det er mange konkurrerende nettsteder som kjemper om topplasseringen. Automatisk Schema oppmerking kan være mangelfull og i noen tilfeller feil. Om alle kan installere en utvidelse på sitt nettsted som gjør all optimaliseringen, hvordan skal f.eks. Google bestemme hvilke sider som fortjener å havne på topp i søkeresultatene? Det er dessverre slik at Google noterer seg hva alle nettsteder foretar av SEO optimalisering og ser bort i fra de tiltakene som ofte gjentar seg. Når du benytter en plugin blir det meget enkelt for Google å gjenkjenne automatisk SEO og se bort i fra dette når de skal beregne hvor ditt nettsted skal plasseres i søkeresultatene.

INTERNLENKER OG ANKERTEKST – HVA ER EGENTLIG FORSKJELLEN?
En ankertekst er klikkbar tekst som tar deg videre til en ny landingsside eller et nytt nettsted. Dersom lenken tar deg til en intern landingsside, kalles dette en internlenke. Et godt eksempel er sidemenyen som befinner seg i toppen på de aller fleste nettsteder. En slik meny består av ankertekst (klikkbar tekst) med internlenker (lenker som tar deg til en ny landingsside på nettstedet). Det er viktig å holde orden på andelen nøkkelord som benyttes i ankertekts slik at Google ikke oppfatter lenkene som forsøk på over-optimalisering. Riktig bruk av ankertekst fra interne nettsider er en god strategi som alene kan plassere websiden din på første side av Google søk.
Les mer om universel utforming her
SEO – EN TÅLMODIGHETSPRØVE
I dagens digitale jungel må man tenke SEO, dersom man skal ha sjans til å hevde seg blant sine konkurrenter. SEO bidrar ikke bare med høyere plassering i søk, men er også utmerket for varemerkebygging, samt for å styrke din bedrifts omdømme. Arbeidet er møysommelig, og enkelte ganger langtekkelig, men det gir som oftest alltid varige resultater hos søkemotorene. (Sett at det er satt opp riktig, selvsagt.) Man må hele tiden følge med på endringer i søkekriterier, algoritmeoppdateringer og konkurranse fra andre bedrifter. SEO gjennomføres gradvis, og over tid. Roma ble ikke bygget på én dag, og det vil heller ikke nettstedet ditt kunne bli. Faktisk tar det typisk 4-8 måneder før resultater begynner å vise i søkemotorene.
DOES GOOGLE THINK YOU CAN DANCE?
Google Dance er et uttrykk som kan være verdt å merke seg. Når Google endrer sine søkekriterier, vil det kunne oppstå svingninger i søkeresultatene. Det sammen kan skje når du gjennomfører større endringer på nettstedet ditt, eller når nettsider som lenker til deg utfører endringer på sine landingssider. Svingningene er et resultat av at Google «stokker kortene» sine og oppdaterer rangeringen av alle nettsidene som konkurrerer om plasseringene. Som nevnt i forrige avsnitt, kan det ta opptil to måneder før du ser det endelige resultatet av en nettsideoppdatering. Nettopp derfor er det viktig å ikke forhaste seg med SEO-tiltakene. Vær tålmodig, så slipper du å gjøre dobbelt arbeid når Google fremdeles bearbeider informasjonen om endringene du har utført.
Erfarne SEO spesialister vil kun gjøre en endring av gangen og analysere hva Google foretar seg i søkeresultatene før de fortsetter til neste tiltak. Dette er en fin måte å forstå hva Google gjør, og hvor lang tid hver endring tar. Det kan være fristende å teste mange endringer samtidig, men dette kan forvirre Google og det tar ofte lang tid før du kan se resultatene fra endringene. Det blir også vanskelig å vite hvilke endring som virket og hvilke som ikke fungerte.
Vær oppmerksom på at for mye optimalisering i enkelte tilfeller kan føre til at nettsiden din midlertidig blir fjernet fra Google søk. Dette kan skje dersom Google oppfatter endringene dine som et forsøk på overoptimalisering. Da er det ekstra viktig å smøre seg med tålmodighet og ikke gjøre flere endringer inntil siden igjen er synlig i søkemotoren.

SÅ – HVOR BEGYNNER MAN?
SEO kan virke overveldende, vi vet. Det er viktig å huske at optimalisering er et helt eget fagfelt, og store bedrifter har gjerne egne team som kun jobber med søkemotoroptimalisering. Det er mange enkle ting du selv kan være påpasselig med, som f.eks. fornuftige lenker, korrekte landingssider og søkeord i tekst. Best mulig resultat får du dog gjennom å la en SEO-spesialist samarbeidet med webmaster. På den måten er du sikret at alle komponentene i SEO-arbeidet er tatt hånd om, og at vedlikeholdet opprettholdes.
Vi vil avslutningsvis takke for din interesse rundt SEO-september og håper vi har gitt deg en god forståelse for søkemotoroptimalisering. Lykke til med optimalisering av ditt nettsted og ta gjerne kontakt med oss om det er noe i vår miniserie du ønsker hjelp med.
Har du andre spørsmål eller henvendelser rundt optimalisering av ditt nettsted, er vi klare for en uforpliktende prat. Du kan også lese mer om SEO-tjenestene våre her.