SEO for nybegynnere (del 1 av 4)

Del-1-SEO-september-2021

VELKOMMEN TIL VÅR MINISERIE OM SØKEMOTOROPTIMALISERING!

Dagens innlegg er rettet mot nybegynnere og dekker det grunnleggende du må kunne for å starte med SEO-optimalisering. Dersom du er usikker på hva søkemotoroptimalisering er, eller hvorfor du skal bruke Google Min Bedrift, bør du lese videre. Vi skal også gi en kort innføring i hvordan en nettside skal settes opp korrekt, og forklare hvorfor nøkkelord og innhold er viktig.

Det viktigste du trenger å vite om SEO, er at en optimalisert nettside gjør at du kan oppnå bedre plassering i Google søk, og derfor tiltrekke flere besøkende som søker etter dine tjenester eller produkter.

SÅ HVA ER SØKEMOTOROPTIMALISERING (SEO)?

Søkemotoroptimalisering er en prosess hvor vi benytter strategier og strukturering av innhold på nettsider for å bedre rangering i Google Søk. Det er viktig at SEO utføres over tid slik at progresjonen er naturlig. Med riktig SEO kan en nettside oppnå varige topplasseringer i Google søkeresultat som også kan tiltrekke nye kunder kostnadsfritt. Med SEO tilpasser du alle delene av nettsiden slik at Google fanger dette opp og viser siden til potensielle kunder når de søker etter dine varer eller tjenester. Dette inkluderer tittel, overskrifter, nøkkelord, bilder, video, URL og nettstedskart, for å nevne noen. Vedvarende oppdatering av SEO en også en god strategi for å styrke din bedrifts omdømme og varemerke.

GOOGLE MIN BEDRIFT

Google Min Bedrift, heretter kalt GMB, ble i 2020 kanskje den viktigste brikken i søkemotor-puslespillet. GMB er en tjeneste levert av Google som knytter din bedrift sammen med Google sin karttjeneste. Her lagres informasjon om din bedrift som telefonnummer, åpningstider, adresse og hjemmeside. Du kan også legge til bilder og video av f.eks. logo, lokaler og produkter. Dine kunder kan i tillegg gi deg vurderinger med karakter som kan være nyttig for å tiltrekke flere kunder. Om en kunde i nærheten søker etter dine tjenester på sin mobiltelefon kan bedriften din dukke opp med kartreferanse i søkeresultatene. Da er det lett for kunden å finne frem ved hjelp av veibeskrivelse og besøke nettopp din bedrift.

Det er ofte en lang prosess å få bekreftet en ny GMB, dette fordi Google ønsker at alle GMB profiler skal være laget av bekreftede bedrifter som er registrert i Brønnøysundregisteret. Dersom du oppretter en GMB er lurt å vente med endringer av din bedrifts GMB til den er verifisert. Om bedrifter er svært aktive på sosiale medier over tid, kan Google noen ganger lage GMB-profiler for bedriften for å øke synligheten deres. Bedrifter som ikke har en GMB-profil må motta en verifiseringskode per post, mens dem som allerede ligger der uten å ha opprettet selv, kan ofte få dette via SMS.

Google gjør alt dette for å være sikker på at bedriften som oppretter en GMB er ekte. Det kan også ta litt tid å få godkjent endringer av informasjonen om din bedrift i GMB, fordi ny informasjon blir gjennomgått av redaktører hos Google før de blir vist offentlig på Internett.

Les informasjon om Google Min Bedrift direkte fra Google ved å klikke her.

Usikker på hvordan å sette opp bruker hos Google Min Bedrift? Les mer her.

SIDEOPPSETT

For at søkemotorene lett skal kunne lese hva en nettside handler om er det viktig å plassere nøkkelord og synonymer i URL, tittel, overskrifter og i bilder. I bilder er det alternativ tekst, eller «alt tag», som beskriver hva som er i et bilde. Google kan egentlig ikke lese bilder, men har ved blant annet kunstig intelligens og Google Lens blitt mye flinkere. Ved å plassere et bilde i første avsnitt kan dette vises i søkeresultatene sammen med innholdet.

Husk også å installere SSL sertifikat slik at URL starter med «https://.», da Google har sagt at dette prioriteres. SSL står for Secure Sockets Layer og sørger for at kommunikasjon mellom din nettleser og den nettsiden du besøker er kryptert og sikret. SSL sertifikatet er som oftest gjennom webhotellet din nettside er installert på. Hos nettsteder hvor du deler privat informasjon er SSL påkrevd. Dette kan f.eks. være hos banker eller forsikringsselskaper.

NØKKELORD OG INNHOLD

For at en søkemotor skal vite hvilke tema en nettside omhandler, er det viktig at du benytter nøkkelord og synonymer i både overskrifter og avsnitt. Men vær varsom på å ikke gjenta hovednøkkelordet for ofte da søkemotorene kan oppfatte dette negativt. Størrelsen eller lengden på innholdet spiller ikke så stor rolle, det er heller kvaliteten på det du presenterer. En engasjerende relevant artikkel kan holde en leser lengre på din hjemmeside enn en lang avhandling vil gjøre. For å finne ut hvilke nøkkelord som er mest relevant og som kan gi mest besøk til ditt nettsted, kan du benytte et verktøy som viser historikk for flere nøkkelord. Her er det naturlig å velge Google sitt eget verktøy som du finner i din Google Ads konto.

Følg med videre i del 2 av vår miniserie om nettsideoptimalisering neste fredag, hvor vi vil gå gjennom mobilvennlig nettside, lastehastighet, GDPR og domeneautoritet.

Ønsker din bedrift å heve hjemmesidens plassering i søkeresultatene, kan vi anbefale en SEO-analyse. Du finner mer informasjon om våre SEO tjenestene her.

Er det noen av punktene vi gjennomgår på fredagene som du ønsker hjelp med, eller det er noe som er uklart? Ta gjerne en uforpliktende prat med oss.

Ønsker du å komme i kontakt med oss i Blink Marked?

Har du spørsmål relatert til markedsføring eller våre tjenester? Ta en uforpliktende prat med oss. Fyll ut skjemaet og vi kontakter deg så snart vi får anledning.